5 (1)
Koreczki z mozzarellą, wzorowane na włoskiej sałatce caprese, to prosta przekąska na imprezę, na przykład sylwestrową. Składają się z soczystych pomidorków koktajlowych, miękkiego białego serka i listków bazylii. Wystarczy skropić je dobrą oliwą i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, żeby wydobyć z nich pełnię smaku. Podpowiadamy, jak skomponować szybkie, kolorowe koreczki z mozzarellą i pomidorem, które nigdy nie zawodzą.
pomidorki koktajlowe 10 szt.
mozzarella 5 szt.
bazylia 20 liści
pieprz 2 g
oliwa z oliwek 5 ml
Pomidorki koktajlowe: myjemy i osuszamy z pomocą ręcznika papierowego lub na czystej ściereczce. Przekrajamy na połówki wszerz, tak żeby wykałaczka, na którą nadziejemy koreczki caprese, przechodziła przez środek szypułki. Najlepiej prezentują się czerwone pomidorki, które ładnie kontrastują z zielonym listkami bazylii, ale możemy też wykorzystać odmianę blush tiger (o żółtej barwie z rumianymi refleksami).
Make eat easy
Mozzarella: odsączamy ją z zalewy. Wykorzystujemy niewielkie kulki, o rozmiarze zbliżonym do pomidorków. Będzie nam potrzebnych 10 lub 5 serków, w zależności od tego, czy przekrajamy je na pół (przekąski z mozzarellą będą wtedy stabilniejsze i można je będzie postawić).
Make eat easy
Bazylia: obrywamy ją z łodygi i opłukujemy w zimnej wodzie. Osuszamy na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Wybierajmy soczyście zielone, nieuszkodzone listki. Pamiętajmy, że bazylia jest bardzo delikatna i jeśli nie będziemy się z nią obchodzić z należytą ostrożnością, szybko ściemnieje.
Make eat easy
Nadziewanie składników: najpierw wbijamy wykałaczkę w połówkę pomidora, płaską częścią do dołu, żeby stworzyć podstawę. Następnie nadziewamy kolejno: zielony listek, mozzarellę, ponownie bazylię i drugą część pomidora (zaokrągloną częścią ku górze).
Make eat easy
Podanie: układamy koreczki na talerzu lub desce do przystawek. Oprószamy je świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrapiamy oliwą dobrej jakości, tłoczoną na zimno. Doprawiamy solą do smaku. Ten podstawowy przepis na koreczki z mozzarellą i pomidorami możemy uzupełnić o prosty dressing balsamiczny, winegret lub pesto z bazylii.
Make eat easy