3 (2)
Sałatka śledziowa z jajkiem to jedna z niezawodnych propozycji na świąteczną lub sylwestrową przekąskę. Kryje w sobie także ogórki konserwowe, groszek, kukurydzę i słodko-kwaśne jabłko. Całość doprawiona jest tradycyjnie – majonezem, śmietaną i musztardą. Potrawa idealnie łączy w sobie słone, słodkie i kwaśne smaki. Nie bez powodu króluje na polskich odświętnych stołach. Podajemy klasyczny przepis na sałatkę śledziową z jajkiem.
śledzie 6 szt.
jajka 3 szt.
konserwowe ogórki 2 szt.
kukurydza konserwowa 70 g
groszek konserwowy 70 g
jabłka 1 szt.
majonez 30 g
śmietana 18% 25 g
musztarda 5 g
sól 3 g
pieprz 3 g
Filety śledziowe: osuszamy ręcznikiem papierowym (jeśli wyjęliśmy je z oleju) lub wkładamy do naczynia z czystą wodą i odstawiamy do namoczenia (jeśli pochodzą z solanki), po czym wypłukujemy. Kroimy je w niewielkie kawałki o podobnej wielkości, na przykład paski o szerokości około 2 cm.
ZjedzPięknie
Jajka: umieszczamy w rondelku z zimną wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po 8 minutach natychmiast wyjmujemy jajka i wkładamy je do kąpieli lodowej, żeby zatrzymać obróbkę termiczną. Obtłukujemy skorupkę. Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w kostkę. Nie powinna być zbyt drobna, można podzielić jajka na ósemki.
ZjedzPięknie
Pozostałe składniki: wyjmujemy z zalewy ogórki konserwowe i osuszamy je, po czym kroimy w kostkę. Można je zastąpić innymi piklami, na przykład grzybkami w occie. Odsączamy groszek konserwowy i kukurydzę na sitku. Zwróćmy uwagę, żeby zrobić to starannie, inaczej sałatka ze śledziem i jajkiem będzie mniej apetyczna i na dnie miseczki zgromadzi się woda. Myjemy i obieramy jabłko (słodko-kwaśnej odmiany o kruchym miąższu, takiej jak ligol). Kroimy je w kostkę.
ZjedzPięknie
Mieszanie: umieszczamy wszystkie składniki w salaterce. Dodajemy majonez, śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) i musztardę (najlepiej pikantną, żeby podkręcić smak sałatki). Mieszamy, dopóki wszystkie składniki nie pokryją się sosem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
ZjedzPięknie
Podanie: sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem powinna się dobrze „przegryźć”, dlatego warto chłodzić ją w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem. Możemy udekorować ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Serwujemy z pieczywem.
ZjedzPięknie