www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Zapiekanka z łososiem i szparagami wzbogacona kremowym sosem świetnie sprawdzi się jako wiosenny obiad. Aby danie było bardziej sycące, możecie dołączyć do niego ugotowany makaron, kaszę, ryż lub ziemniaki. My rekomendujemy zaserwowanie zapiekanki z łososiem i szparagami w towarzystwie młodych ziemniaków. Jeśli chodzi o przyprawy, szparagi świetnie komponują się z gałką muszkatołową i ziołami.
szparagi 500 g
mleko 100 ml
śmietana kremówka 300 ml
czerwona cebula 1 szt.
oliwa z oliwek 5 ml
parmezan 100 g
natka pietruszki 2 gałązki
bułka tarta 30 g
gałka muszkatołowa 2 g
masło 25 g
czosnek 1 ząbek
łosoś 800 g
sól 5 g
pieprz 0.5 g
zioła prowansalskie 3 g
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C (najlepiej z termoobiegiem). Łączymy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i 25 g parmezanu - składniki należy dokładnie wymieszać w misce i odstawić. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę i masło na średnim ogniu - warto użyć patelni przeznaczonej do zapiekania w piekarniku. Jeśli takiej nie mamy, można zastosować zwykłą, a przed umieszczeniem jej w piekarniku, owinąć rączkę folią aluminiową. Na wolnym ogniu smażymy cebulę przez 5 minut, aż zacznie mięknąć. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty, aż lekko zmięknie.
Następnie dodajemy śmietanę, mleko i resztę parmezanu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż powstanie kremowy i aksamitny sos. Potem całość należy doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz ziołami. Po doprawieniu dokładnie mieszamy.
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końce. Osuszamy i wkładamy do sosu. Zgodnie ze wcześniejszymi wskazówkami, jeśli patelnia nie jest przeznaczona do zapiekania, trzeba teraz jej rączkę owinąć folią aluminiową, zanim umieścicie zapiekankę z łososiem i szparagami w piekarniku.
Do sosu i szparagów wkładamy również filety z łososia, skórą do dołu. Posypujemy serową bułką tartą filety z łososia, następnie wkładamy do piekarnika. Zapiekankę z łososiem i szparagami pieczemy przez 14-16 minut, aż łosoś nie będzie surowy, a bułka tarta stanie się lekko złocista. Pieczonego łososia ze szparagami warto serwować z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą, smak dobrze skomponuje się również z ziemniakami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://bbcgoodfood.com/recipes/salmon-asparagus-one-pot-gratin