Adobe Stock
5 (8)
Wino z czereśni charakteryzuje się dość wyrazistym, głębokim smakiem – jest mocno słodkie, doskonale zbalansowane dodatkiem kwaśnego soku cytrynowego. Jego soczysta, czerwona barwa kojarzy się z pełnią lata, jednak możemy serwować je o każdej porze roku. Najlepiej smakuje lekko schłodzone, podane do deserów, np. bezowych albo na bazie biszkoptu. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na wino z czereśni, które zachwyci wszystkich miłośników domowych trunków.
czereśnie 8 kg
woda 4 l
cytryna 1 szt.
cukier 1.5 kg
drożdże 5 g
Czereśnie do domowego wina powinny być świeże i dojrzałe. Nie możemy jednak użyć przejrzałych, w przeciwnym razie trunek może mieć intensywnie octowy posmak. Owoce najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie pozbywamy się pestek – najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej drylownicy (usuwanie pestki za pomocą noża z kilku kilogramów owoców będzie bardzo trudne i czasochłonne).
Owoce ugniatamy na gładką masę (np. rękami lub tłuczkiem do ziemniaków; unikajmy jednak blendera – kawałki mogą być zbyt drobne). Wrzucamy je do szklanego gąsiora na wino lub innego, dowolnego naczynia i dokładnie zabezpieczamy otwór czystą gazą – jest to konieczne, żeby do wnętrza nie dostał się np. kurz i owady). Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni (czas nie został wliczony w czas przygotowania).
Po upływie tego czasu na dnie gąsiora powinniśmy zauważyć wytrącony sok. Odcedzamy go do czystego naczynia przez gęste sito. Warto dodatkowo pougniatać owoce, żeby wydobyć z nich jeszcze więcej płynu.
Cytrynę myjemy, rozcinamy na pół i wyciskamy – możemy to zrobić za pomocą specjalnej wyciskarki lub ręcznie. Jeśli chcemy wytłoczyć więcej soku, warto owoc rolować wcześniej na blacie lub desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni.
Do przecedzonego soku z czereśni dodajemy cukier, dolewamy wodę i wyciśnięty sok z cytryny (sprawdzi się też kwasek cytrynowy; wystarczy ok. 10 gramów). Wsypujemy drożdże winiarskie – najlepsze będą takie z pożywką. Jeśli ich nie mamy, dodajemy również ok. ½ łyżeczki specjalnej pożywki do drożdży. Delikatnie mieszamy.
Gotowy płyn przelewamy do czystego i suchego gąsiora. Butelkę zamykamy szczelnie korkiem ze specjalną rurką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. W tym czasie powinien zajść proces intensywnej fermentacji, który trwa minimum 14 dni – powierzchnia soku powinna wtedy dość mocno bulgotać.
Gdy fermentacja się już nieco uspokoi, wino ponownie przecedzamy i zamykamy w butli lub gąsiorze. Odstawiamy na kolejnych kilkanaście dni, aż na powierzchni zupełnie przestaną pojawiać się bąbelki powietrza. Kiedy będzie gotowe, przelewamy je do butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w takiej pozycji, by korek był zanurzony w trunku. Tak przygotowane powinno leżakować ok. 1 roku, żeby osiągnąć dojrzałość smaku.
Wino z czereśni najlepiej smakuje lekko schłodzone. Doskonale komponuje się z lekkimi deserami, np. delikatnym biszkoptem z musem waniliowym i owocami.