www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Upiorny koktajl z winogron, jabłek i grenadyny to diabelski trunek bezalkoholowy. Dorośli oczywiście mogą dolać do niego odrobinę mocnego alkoholu. Ta propozycja wygląda naprawdę zjawiskowo, zamrożone winogrona przypominają bliżej nieokreślone kulki, które mocno działają na wyobraźnię. Upiorny koktajl z winogron, jabłek i grenadyny zrobi furorę na każdej imprezie. A w jego przygotowania chętnie pomagają dzieci.
sok jabłkowy 400 ml
mięta 50 g
woda gazowana 200 ml
winogrona jasne 25 szt.
lód 25 szt.
grenadina 10 ml
Winogrona: zdejmujemy je z gałązek, myjemy, osuszamy. Przekładamy je na tackę do mrożenia i na chwilę wkładamy je do zamrażalnika. Po mniej więcej 30 minutach możemy wyjąć owoce. Następnie przekładamy winogrona do strunowych torebek przeznaczonych do mrożenia, dzięki temu nie posklejają się. Zostawiamy je w zamrażalniku na noc.
Łączenie składników: następnego dnia napełniamy cztery wysokie szklanki mrożonymi winogronami i kostkami lodu. Do dzbanka z gazowaną wodą wlewamy wlewamy sok jabłkowy, dodajemy posiekaną miętę. Mieszamy do połączenia składników. Rozlewamy do szklanek.
Podanie: na chwilę przed przyjściem gości do każdej szklanki wlewamy grenadynę. Pozwalamy jej opaść na dno. Upiorny koktajl z winogron, jabłek i grenadyny można pić przez słomkę.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/ghoulish-grape-apple-grenadine-cooler-mocktail