231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Sałatka Cobb

Ocena:

5 (3)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka Cobb to kolorowa kompozycja z grillowanej piersi kurczaka, jajek na twardo, chrupiącego boczku, niebieskiego sera i świeżych warzyw. Ma tyle pożywnych składników, że można z powodzeniem serwować ją jako samodzielne danie. Świetnie smakuje w towarzystwie winegretu lub sosu ranczerskiego. Amerykańska sałatka Cobb cudownie chrupie i syci. Podajcie ją na kolację lub zabierzcie na lunch do pracy.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  200 g

  • sałata rzymska  50 g

  • boczek wędzony  150 g

  • awokado  1 szt.

  • czerwona cebula  50 g

  • jajka  2 szt.

  • lazur  60 g

  • pomidorki koktajlowe  150 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • ocet winny  15 ml

  • musztarda  5 g

  • miód  20 g

  • czosnek  1 ząbek

  • sok z cytryny  10 ml

  • sos sojowy  15 ml

  • sos worcestershire  30 ml

  • papryka wędzona  2 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Sałatka cobb - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Oczyszczamy i osuszamy pierś z kurczaka. Mieszamy w miseczce 10 ml oliwy, 10 g miodu, sos sojowy i szczyptę wędzonej papryki. Umieszczamy filet w marynacie. Przykrywamy go i odkładamy na czas przygotowywania pozostałych składników sałatki, żeby przeszedł smakiem przypraw. 

    sałatka cobb - marynowanie kurczaka
  • Krok 2:

    Gotujemy jajka na twardo (przez około 8 minut). Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w ćwiartki. Przepoławiamy pomidorki. Myjemy i osuszamy sałatę (rzymską lub lodową). Rwiemy ją na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Awokado przepoławiamy, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje. Porcjujemy ser z niebieską pleśnią. Najlepiej na kawałki na jeden kęs, podobnej wielkości co pozostałe składniki sałatki.  

    sałatka cobb - krojenie warzyw i jaj
  • Krok 3:

    Układamy plastry boczku na suchej patelni. Na początku podgrzewamy je na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz, a potem podkręcamy temperaturę i czekamy, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go na ręcznik papierowy. Możemy też przyrządzić go w piekarniku. Wtedy umieszczamy plastry na blaszce wyłożonej pergaminem, po czym wstawiamy ją do urządzenia rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Ten sposób przede wszystkim przydaje się, kiedy przyrządzamy większą ilość boczku. 

    sałatka cobb - smażenie boczku
  • Krok 4:

    Grillujemy pierś kurczaka na mocno rozgrzanej patelni lub w elektrycznym opiekaczu do panini. Filet potrzebuje około 7 minut z każdej strony. Nie warto przeciągać obróbki termicznej, kiedy mamy do czynienia z tak delikatnym mięsem, ale upewnijmy się, że jest zrobione w środku. Można to poznać po jego strukturze (będzie bardziej sprężyste i zwarte pod naciskiem palca) lub kolorze. Bezpieczna temperatura dla drobiu to 74°C. Zdejmujemy filet z patelni i odkładamy go na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, zanim je pokroimy.  

    sałatka cobb - smażenie kurczaka
  • Krok 5:

    Umieszczamy w miseczce ocet winny, sos worcestershire, musztardę i resztę miodu. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy go do pozostałych składników. Łączymy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Cienkim strumieniem wlewamy około 45 ml oliwy, cały czas mieszając, żeby powstała emulsja. Jeśli sos do sałatki Cobb jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  

    sałatka cobb - dressing
  • Krok 6:

    Kroimy kurczaka w kostkę. Rwiemy boczek na kawałki. Układamy składniki na dużym talerzu, zaczynając od sałaty. Skrapiamy ją częścią dressingu. Na niej umieszczamy pozostałe elementy, jeden obok drugiego, nie mieszamy ich ze sobą. Kurczaka posypujemy czerwoną cebulą. Skrapiamy danie pozostałym dressingiem. Możemy też wlać go do sosjerki i zaserwować obok. Dzięki temu sałatka Cobb zachowa świeżość do ostatniej chwili i sałata nie straci chrupkości. Obok warto podać chrupiące grzanki lub dowolne pieczywo.  

    sałatka cobb - podanie

Porady

  • Jeśli nie udało nam się kupić sałaty rzymskiej lub lodowej, równie dobrze możemy użyć masłowej, a nawet rukwi wodnej lub cykorii. Wszystko zależy od naszych preferencji. Miejmy jednak na uwadze, że niektóre rodzaje sałaty mają więcej goryczki, a także mogą być delikatniejsze i szybciej więdnąć (warto wziąć to pod uwagę, gdy zabieramy danie do pracy lub na piknik). 
  • Sałatka amerykańska z kurczakiem będzie świetnie smakować, jeśli podamy do niej winegret z miodem, ale dobrze komponują się z nią także inne dressingi, takie jak bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych sos ranczerski
  • Jeśli nie przepadamy za intensywnym smakiem czerwonej cebuli, możemy użyć cebuli dymki, szalotki lub szczypiorku.  
  • Pierś kurczaka najlepiej grillować na specjalnej, karbowanej patelni, ale możemy ją też upiec bez dodatku tłuszczu. Żeby była bardziej aromatyczna, warto zamarynować ją wcześniej w mieszance miodu, oliwy i sosu sojowego oraz ulubionych przypraw. Świetnie sprawdzi się nie tylko wędzona papryka, ale także kmin rzymski, kurkuma, oregano lub tymianek.     
  • Tradycyjna amerykańska sałatka składa się między innymi z niebieskiego sera pleśniowego. Ma on charakterystyczny aromat, który nie każdy lubi. Możemy pominąć ten składnik lub zastąpić go łagodniejszym serem, na przykład fetą.   
  • Sałatka Cobb keto powstanie w prosty sposób, po nieznacznych modyfikacjach. Wystarczy pominąć nasycony węglowodanami miód, który zawarty jest w marynacie i dressingu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne