Getty Images/iStock
5 (8)
Risotto pomidorowe to sycące, proste w przygotowaniu włoskie danie o pysznej, kremowej konsystencji. Jego bazą są świeże, słodkie pomidory i ryż duszony w aromatycznym bulionie. Wyjątkowy smak tego połączenia podkreślą dodatek parmezanu i odrobina świeżej bazylii. Oto przepis na szybkie risotto pomidorowe, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym.
pomidorki koktajlowe 100 g
pomidor 800 g
bulion warzywny 750 ml
oliwa z oliwek 20 ml
cebula 120 g
czosnek 3 g
ryż do risotto 220 g
białe wino 100 ml
bazylia 3 g
parmezan 80 g
pieprz 1 g
sól 0.5 g
Pomidory (najlepiej wybrać malinowe lub bawole serca) myjemy, polewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę (czosnek możemy przecisnąć przez praskę). Na małych oczkach tarki ścieramy parmezan.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy pomidorki koktajlowe i smażymy około 5 minut do czasu, aż zaczną pękać.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę oliwy, dodajemy cebulę i czosnek. Wszystko podsmażamy przez minutę. Wsypujemy suchy ryż (warto wybrać gatunek o okrągłym kształcie, np. arborio), bazylię, dolewamy białe wino (możemy je zastąpić łyżką octu jabłkowego lub pominąć ten krok) i dusimy, aż płyn prawie w całości odparuje.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy na średniej mocy palnika. Gdy pomidory odparują i rozpadną się, dolewamy po chochelce bulionu (w wersji wegetariańskiej używamy warzywnego). Czekamy, aż poprzednia porcja płynu się wchłonie. Cały czas mieszamy ryż, żeby się nie przypalił. Gotujemy przez 15-20 minut do momentu, w którym ryż będzie al dente (półtwardy).
Na koniec dodajemy usmażone pomidorki koktajlowe i parmezan (w wersji wegetariańskiej możemy zamienić go na płatki drożdżowe). Dobrze mieszamy, aż risotto pomidorowe uzyska kremową konsystencję.
Risotto z sosem pomidorowym podajemy posypane parmezanem i świeżą bazylią. Ciekawym pomysłem będzie dodanie odrobiny świeżego pesto pietruszkowego.