Fot. Artur Rogalski, stylizacja; Anna Borowska
4.45 (176)
Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. Dodatkowo pomarańczowe ciasto makowe przygotowuje się w szybszy sposób niż tradycje drożdżowe ciasto.
pomarańcze 2 szt.
cukier 200 g
mąka 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżki stołowe
sól 1 szczypta
jajka 3 szt.
jogurt naturalny 200 ml
olej 80 ml
masło 1 łyżka stołowa
mak 60 g
cukier puder 80 g
Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy ok. 70 ml soku. Cukier mieszamy z połową otartej skórki pomarańczowej, aż stanie się pomarańczowy i mocno pachnący cytrusem. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce. Pomarańczowy cukier ucieramy z jajkami, jogurtem i 50 ml soku pomarańczowego, aż uzyskamy gładką mieszaninę. Dosypujemy przesianą mąkę i szybko łączymy z olejem.
Foremkę keksową o długość 30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i napełniamy połową ciasta. Ugotowany i przemielony mak mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Za pomocą widelca robimy wzór marmurkowy. Pieczemy 50–60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy na kratce na 15 min. Pomarańczowe ciasto z makiem wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.
1–2 łyżki soku pomarańczowego ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier. Dekorujemy schłodzone ciasto i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.
Porady
Na makowiec najlepszy będzie niebieski mak, który należy sparzyć i następnie utrzeć tradycyjnie w makutrze. Można też użyć odpowiedniej maszynki do mielenia o drobnych oczkach. Warto też sięgnąć po delikatniejszy w smaku biały mak, który znany jest z tradycyjnych rogali świętomarcińskich.