Good Food team
0 (0)
Pieczone jajka ze szpinakiem, to efektowne danie, które jest bardzo proste i ekspresowe w przygotowaniu. Do jego zrobienia potrzebujemy tylko kilku składników: świeżego szpinaku, pesto z bazylii, kremowej śmietanki i pysznych jajek. Wszystko to ukrywamy pod porcją żółtego, stopionego sera i mamy przepis na doskonałe śniadanie. Podane z kromką świeżego pieczywa smakuje obłędnie. Wypróbujcie ten przepis na pieczone jajka i przekonajcie się sami.
szpinak 100 g
śmietana kremówka 100 ml
zielone pesto 80 g
ser gruyere 10 g
jajka kurze 4 szt.
sól 0.25 g
pieprz 0.5 g
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (180 z termoobiegiem). Ser gruyère (lub inny twardy ser, np. parmezan) ścieramy na tarce.
Świeży szpinak (możemy też użyć mrożonego w liściach, jednak wcześniej powinniśmy go rozmrozić) dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie umieszczamy w większej misce. Dodajemy pesto z bazylii i śmietanę (powinna być jak najbardziej gęsta i kremowa, najlepsza będzie 48%, jednak równie dobrze zastąpi ją 36%), doprawiamy solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Jeśli lubimy, możemy do potrawy dodać szczyptę gałki muszkatołowej, która podkręci smak dania.
Szpinak dzielimy na dwie równe porcje, przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych (ok. 250 ml pojemności), a wierzch posypujemy startym serem. Następnie w każdej porcji robimy łyżką niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy po jednym jajku.
Jajka pieczemy przez 10-12 minut, aż białka się zetną, a żółtka będą nadal płynne. Pieczone jajka ze szpinakiem podajemy jeszcze ciepłe, z kromką świeżego pieczywa. Danie możemy również posypać dodatkową porcją tartego sera.
Źródło: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/baked-green-eggs