4.45 (166)
Pad thai to potrawa na bazie makaronu i warzyw, która dumnie reprezentuje smaki Tajlandii. Przyrządza się ją metodą stir fry, w woku, z dodatkiem smażonych jajek. Często zawiera treściwy, białkowy dodatek w postaci kurczaka, krewetek lub tofu. Sos, który obkleja ryżowe wstążki, to idealna kompozycja słodkich, słonych i kwaśnych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić pad thai z kurczakiem. Koniecznie posypcie go orzeszkami ziemnymi i cebulą dymką.
makaron ryżowy 100 g
olej 45 ml
czosnek 3 ząbki
czerwona cebula 1 szt.
pierś z kurczaka 150 g
kiełki fasoli mung 150 g
jajka 2 szt.
dymka 0.5 pęczka
orzeszki ziemne 15 g
sos rybny 60 ml
sos sojowy 30 ml
limonka 1 szt.
pasta z tamaryndowca 15 g
ocet ryżowy 15 ml
masło orzechowe 15 g
cukier kokosowy 6 g
Makaron: podgrzewamy wodę w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Wrzucamy makaron ryżowy 5 mm. Gotujemy go przez około 4 minuty, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jeśli nie używamy go od razu, możemy wymieszać go z odrobiną oleju ryżowego (lub innego neutralnego tłuszczu roślinnego), żeby wstążki nie kleiły się do siebie. Makaron powinien być przyrządzony al dente. Jeśli go rozgotujemy, będzie się rozpadał w woku.
Make eat easy
Smażenie mięsa: kroimy pierś kurczaka w dużą kostkę (świetną alternatywą jest pad thai z krewetkami – dla miłośników owoców morza). Siekamy czerwoną cebulę i ścieramy czosnek na małych oczkach tarki lub przeciskamy go przez praskę. Rozgrzewamy olej w woku lub dużej, głębokiej patelni. Możemy wykorzystać neutralny w smaku olej rzepakowy, ale ciekawym rozwiązaniem jest też użycie oleju z orzeszków ziemnych lub awokado. Smażymy kurczaka razem z cebulką i czosnkiem przez około 3 minuty, w wysokiej temperaturze (techniką stir fry). Jeśli chcemy przyrządzić wegetariańskie danie, możemy zamienić drób na jeden z zamienników mięsa. Warto wykorzystać na przykład przepis na pad thai z tofu.
Make eat easy
Jajka: wbijamy na patelnię. Warto wcześniej odsunąć kurczaka za pomocą łopatki, żeby jajecznica smażyła się bezpośrednio na rozgrzanej powierzchni woka. Mieszamy ją szybkimi ruchami, rozbijając większe kawałki, aż się zetnie. Pamiętajmy, żeby używać świeżych jajek, najlepiej ekologicznych – ich smak ma znaczenie w tym przepisie.
Make eat easy
Połączenie składników: wrzucamy makaron na patelnię. Smażymy go przez chwilę, po czym dodajemy sos do pad thai. Żeby go zrobić, łączymy w miseczce ciemny sos sojowy, sos rybny, sok z limonki, pastę z tamaryndowca, ocet ryżowy, cukier kokosowy i masło orzechowe. Warto dodać również płatki chili lub sos sriracha. Sprawdzi się też świeża, posiekana pikantna papryczka (na przykład bird’s eye lub serrano). Dorzucamy kiełki fasoli mung (najlepiej świeże, dokładnie umyte, ale mogą być też z zalewy) oraz posiekaną zieloną część cebuli dymki (część odkładamy do dekoracji). Mieszamy.
Make eat easy
Podanie: wykładamy makaron ryżowy z mięsem i dodatkami na talerze (najlepiej za pomocą szczypców). Posypujemy porcje pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i pozostałą dymką. Do wykończenia potrawy przydają się też cząstki limonki, płatki chili i świeże listki kolendry. Nie tylko stanowią dekorację, ale także wzmacniają smak i aromat dania.
Make eat easy