www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Koktajl keto to bardzo pożywna forma wprowadzenia zdrowych składników do organizmu. Zwłaszcza, jeśli dodamy do środka superfoods, np. nasiona chia, lnu lub konopi. My proponujemy postawić na szpinak, który można zamienić też na jarmuż, i świeże jagody lub borówki amerykańskie. Do koktajlu keto dolewamy dowolne, ulubione mleko roślinne, które możemy wcześniej przygotować sami.
mleko kokosowe 500 ml
tahini 10 g
szpinak 130 g
jagody 130 g
nasiona konopi 40 g
siemię lniane 20 g
korzeń imbiru 10 g
cynamon 5 g
Owoce: myjemy je (mogą być też mrożone) osuszamy, przekładamy je do wysokiego naczynia.
Szpinak: liście myjemy, osuszamy i siekamy.
Nasiona konopi: w razie potrzeby trzeba je wyłuskać.
Siemię lniane: używamy już zmielonego lub rozdrabniamy je sami.
Imbir: odkrajamy niewielki kawałek, obieramy, najłatwiej robi się to łyżeczką.
Tahini: możemy użyć gotowego produktu lub zrobić je sami. Wystarczy zmiksować sezam na gładką masę.
Koktajl keto: wszystkie składniki wkładamy do naczynia z owocami, dolewamy mleko. Miksujemy przez chwilę, do uzyskania jednolitego płynu.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/keto-smoothie