Getty Images/iStock
5 (8)
Kalafior z grilla jest miękki w środku, dobrze zarumieniony i chrupiący na zewnątrz. Obficie przyprawiony ziołami i skropiony sokiem z cytryny, dlatego smakuje wręcz obłędnie. To danie, które nigdy się nie nudzi, ponieważ możemy modyfikować dodatki, za każdym razem przygotowując inną wersję. Na słodko, z miodem i tahini? A może z zieloną salsą? Musicie wypróbować przepis na kalafiora z grilla – pokochają go nie tylko miłośnicy wege, ale i mięsożercy.
kalafior 800 g
cytryna 1 szt.
oliwa z oliwek 45 ml
natka pietruszki 30 g
papryka w proszku 5 g
czosnek 10 g
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty
syrop klonowy 15 ml
Przed przygotowaniem kalafiora warto rozpalić grilla wcześniej, ponieważ przyrządzenie go jest ekspresowe i warto, by ruszt był już rozgrzany.
Kalafiora obieramy z liści, dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy głąb (wystarczy tyle, żeby dało się postawić go stabilnie na desce lub blacie).
Dużym nożem o szerokim i długim ostrzu tniemy kalafiora na plastry o szerokości ok. 2-3 cm (część zewnętrznych różyczek, nie przylegających bezpośrednio do rdzenia, może odpaść – te kawałki również warto zgrillować lub wykorzystać do przygotowania np. ryżu z kalafiora). Całe płaty wykładamy na duży talerz lub tackę.
Natkę pietruszki (świetnie zastąpi ją też kolendra, która ma nieco bardziej intensywny aromat) płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy na drobno.
Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić, rozgniatając wcześniej ząbki tępą stroną noża; dzięki temu wydobędziemy więcej aromatu).
Cytrynę – sprawdzi się też limonka – myjemy, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy zrobić to ręcznie lub za pomocą wyciskarki). Owoc warto wcześniej przez chwilę rolować na desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni, dzięki czemu wytłoczymy więcej płynu.
Połowę soku przelewamy do średniej wielkości miseczki i dolewamy 45 ml oliwy z oliwek (możemy ją zastąpić olejem rzepakowym) i mieszamy do połączenia.
Do oliwy z cytryną dajemy rozdrobniony czosnek, sproszkowaną paprykę (najlepsza będzie słodka, jeśli jednak lubimy pikantne smaki, wybierzmy ostrą), szczyptę soli i pieprzu. Dobrze sprawdzi się też odrobina kurkumy, która sprawi, że grillowany kalafior będzie miał lekko korzenny aromat. Mieszamy, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy.
Za pomocą pędzelka cukierniczego, z każdej strony obficie nacieramy kalafiora sosem z oliwy i przypraw. Tak przygotowane plastry układamy na rozpalonym ruszcie (warto użyć aluminiowej tacki, żeby tłuszcz nie kapał na żar). Grillujemy przez 15-20 minut, co jakiś czas przewracając warzywo na drugą stronę. Możemy tę potrawę przyrządzić również na patelni grillowej – wyjdzie równie pyszna.
Przygotowujemy sos: resztę soku z cytryny lub limonki wlewamy do miseczki. Dodajemy 15 ml syropu klonowego (możemy zastąpić go łyżką płynnego miodu), posiekaną natkę pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie łączymy za pomocą rózgi kuchennej i odstawiamy na bok.
Gdy plastry będą już miękkie i zarumienione, zdejmujemy je z rusztu i wykładamy na talerze.
Kalafior z grilla najlepiej smakuje jeszcze ciepły, polany sosem cytrynowym i posypany dodatkową porcją natki pietruszki. Świetnie sprawdzi się też sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu.