231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska ZjedzPięknie

Cake pops – ciasto na patyku

Ocena:

4.5 (226)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Ten szybki deser bez pieczenia składa się z masy na bazie serka mascarpone i masła orzechowego. Wystarczy wymieszać ją z pokruszonym ciastem biszkoptowym i zanurzyć w czekoladzie, żeby otrzymać szybką, słodką przekąskę dla dzieci. To także idealny sposób na kreatywne wykorzystanie resztek różnych wypieków. Pokazujemy, jak zrobić cake pops – przepis spodoba się szczególnie najmłodszym łasuchom.

Składniki:

  • ciasto  400 g

  • masło orzechowe  80 g

  • mascarpone  120 g

  • czekolada  200 g

  • olej  15 ml

  • posypki do ciast  80 g

Cake pops – ciasto na patyku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozdrabniamy ciasto w dłoniach na okruszki. Najlepiej sprawdzi się biszkopt tłuszczowy (z dodatkiem oleju). Jest nieco bardziej wilgotny niż inne, lżejsze rodzaje blatów do tortów i łatwiej będzie z niego uformować cake popsy. Możemy wykorzystać zarówno biszkopt kakaowy, jak i jasny, świeżo upieczony lub czerstwy – z niezjedzonego deseru, na przykład babki piaskowej.  

    cake pops - kruszenie biszkoptu
  • Krok 2:

    Dodajemy do rozkruszonego ciasta serek mascarpone i masło orzechowe. Jeśli używamy jako bazy biszkoptu kakaowego, możemy wykorzystać krem czekoladowy typu nutella. Sprawdzi się też słodkie smarowidło domowej roboty, na przykład z daktyli i orzechów laskowych. Na początku łączymy składniki widelcem, a potem ugniatamy dłońmi, aż powstanie plastyczne ciasto. Jeśli wydaje nam się zbyt suche, możemy dodać więcej mascarpone lub masła orzechowego. Formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy przez 20 minut w zamrażarce. 

    cake pops - dodanie mascarpone i masła orzechowego
  • Krok 3:

    Dzielimy ciasto na porcje (powinno ich wyjść około 20). Formujemy kulki. Umieszczamy je na tacy wyłożonej pergaminem. Ponownie chłodzimy, przez minimum kwadrans.  

    cake pops - formowanie kulek
  • Krok 4:

    Roztapiamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. Robimy dziurki słomkami w kulkach, przekręcając je kilka razy, żeby rozszerzyć otwór. Zanurzamy patyczki w płynnej czekoladzie, po czym nadziewamy na nie cake pops. Z powrotem wstawiamy lizaki z ciasta do zamrażalnika.  

    cake pops - nabijanie na patyczki
  • Krok 5:

    Roztapiamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej (warto przygotować oddzielnie 2 rodzaje, na przykład deserową i białą, żeby ciastka na patyku wyszły różnorodne i kolorowe). Dodajemy olej (rzepakowy lub kokosowy). Dzięki niemu polewa będzie gładka i błyszcząca. Zanurzamy w niej lizaki. Dekorujemy kulki na patyku kolorowymi posypkami. Serwujemy w wysokiej szklance. Można też nabić je na kartonową lub styropianową podstawkę.  

    cake pops - dekorowanie

Porady

  • Ciasto najlepiej porcjować za pomocą łyżki do lodów. Unikajmy długiego formowania cake pops z biszkoptów i mascarpone dłońmi, ponieważ kulki będą się wtedy rozpuszczać pod wpływem ciepła naszego ciała. Jeśli często przyrządzamy ten deser bez pieczenia, przyda nam się specjalna, silikonowa forma. 
  • Gdzie kupić patyczki do cake pops? Bez problemu dostaniemy je w sklepach internetowych lub stacjonarnych z akcesoriami kuchennymi. Jeśli nie mamy specjalnych patyków do lizaków pod ręką, możemy nadziać nasze popsy z ciasta na kolorowe słomki do napojów. 
  • Miękkie kulki cake pops z 3 składników to bardzo prosty przepis, który można nieco zmodyfikować. Nie każdy lubi tłusty włoski serek. Jeśli chcemy przyrządzić ciasto na patyku bez mascarpone, zastąpmy je serkiem homogenizowanym. Weganie lub osoby nietolerujące laktozy mogą także użyć naturalnego, kremowego tofu.  
  • Ile dni wcześniej można zrobić lizaki z ciasta? Ten szybki deser bez pieczenia warto przygotować z wyprzedzeniem, jeśli szykujemy go na przykład na przyjęcie dla dzieci. Może stać w lodówce nawet przez 2 dni i nie straci na świeżości.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czego robi się cake pops?  

Możemy zakończyć poszukiwania najbardziej atrakcyjnego, szybkiego deseru bez pieczenia dla dzieci. Wystarczy mieć w zanadrzu przepis na cake pops. Lody lub tradycyjne lizaki mogą się schować. Bazą do kulek może być dowolny wypiek, który został nam po weekendzie i utracił już swoją puszystość i wilgotność – babka piaskowa, biszkopt, marmurek, ciasto czekoladowe lub muffinki marchewkowe. Jeśli nie mamy w zanadrzu żadnego placka lub babeczek własnej roboty, cake popsy możemy zrobić na bazie różnych ciasteczek, takich jak:  

  • herbatniki – maślane lub kakaowe. W połączeniu z masą z mascarpone i masła orzechowego stworzą solidną bazę dla słodkich kulek na patyku. Można je pokruszyć w dłoniach lub za pomocą malaksera. Przepis na cake pops z herbatników może potrzebować nieco więcej wilgotnych dodatków w postaci masła lub kremu. 
  • biszkopty – lady fingers, kocie języczki lub zwykłe, puszyste, okrągłe ciasteczka, które często tworzą podstawę sernika na zimno.  
  • oreo – kto nie lubi tych kakaowych ciasteczek przedzielonych rozpływającym się w ustach nadzieniem waniliowym? Zrobienie cake pops oreo jest wyjątkowo proste, ponieważ rozdrabniamy je w całości, razem z kremem. Dzięki temu od razu powstaje wilgotna masa. Nie musimy już dodawać zbyt dużo masacarpone.  

Jak udekorować cake popsy?  

Lizaki z ciasta można ozdobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i posypać dekoracjami cukierniczymi, na przykład w formie gwiazdek, kulek lub serduszek. Patyczek możemy dodatkowo przewiązać delikatną wstążką. Do ozdobienia cake pops przydadzą się również:  

  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe,   
  • posiekane orzechy laskowe, włoskie lub ziemne,  
  • lukier – można przełożyć go do rękawa cukierniczego i tworzyć za jego pomocą wzorki i napisy,  
  • cynamon lub kakao,  
  • plastyczna masa cukrowa (fondant) – dzięki niemu można zrobić zabawne cake pops w kształcie misiów lub króliczków, 
  • dekoracyjne żelki lub bezy.  

Słodkie kulki na patyku możemy również udekorować pokruszonym ciastem lub rozdrobnionymi biszkoptami i herbatnikami, których użyliśmy do stworzenia masy. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne