4.5 (226)
Cake pops to kulki z ciasta na patyku. Ten szybki deser bez pieczenia składa się z masy na bazie serka mascarpone i masła orzechowego. Wystarczy wymieszać ją z pokruszonym ciastem biszkoptowym i zanurzyć w czekoladzie, żeby otrzymać szybką, słodką przekąskę dla dzieci. To także idealny sposób na kreatywne wykorzystanie resztek różnych wypieków. Pokazujemy, jak zrobić cake pops – przepis spodoba się szczególnie najmłodszym łasuchom.
ciasto 400 g
masło orzechowe 80 g
mascarpone 120 g
czekolada 200 g
olej 15 ml
posypki do ciast 80 g
Rozdrabniamy ciasto w dłoniach na okruszki. Najlepiej sprawdzi się biszkopt tłuszczowy (z dodatkiem oleju). Jest nieco bardziej wilgotny niż inne, lżejsze rodzaje blatów do tortów i łatwiej będzie z niego uformować cake popsy. Możemy wykorzystać zarówno biszkopt kakaowy, jak i jasny, świeżo upieczony lub czerstwy – z niezjedzonego deseru, na przykład babki piaskowej.
ZjedzPięknie
Dodajemy do rozkruszonego ciasta serek mascarpone i masło orzechowe. Jeśli używamy jako bazy biszkoptu kakaowego, możemy wykorzystać krem czekoladowy typu nutella. Sprawdzi się też słodkie smarowidło domowej roboty, na przykład z daktyli i orzechów laskowych. Na początku łączymy składniki widelcem, a potem ugniatamy dłońmi, aż powstanie plastyczne ciasto. Jeśli wydaje nam się zbyt suche, możemy dodać więcej mascarpone lub masła orzechowego. Formujemy z niego kulę. Owijamy ją folią spożywczą i chłodzimy przez 20 minut w zamrażarce.
ZjedzPięknie
Dzielimy ciasto na porcje (powinno ich wyjść około 20). Formujemy kulki. Umieszczamy je na tacy wyłożonej pergaminem. Ponownie chłodzimy, przez minimum kwadrans.
ZjedzPięknie
Roztapiamy kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej. Robimy dziurki słomkami w kulkach, przekręcając je kilka razy, żeby rozszerzyć otwór. Zanurzamy patyczki w płynnej czekoladzie, po czym nadziewamy na nie cake pops. Z powrotem wstawiamy lizaki z ciasta do zamrażalnika.
ZjedzPięknie
Roztapiamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej (warto przygotować oddzielnie 2 rodzaje, na przykład deserową i białą, żeby ciastka na patyku wyszły różnorodne i kolorowe). Dodajemy olej (rzepakowy lub kokosowy). Dzięki niemu polewa będzie gładka i błyszcząca. Zanurzamy w niej lizaki. Dekorujemy kulki na patyku kolorowymi posypkami. Serwujemy w wysokiej szklance. Można też nabić je na kartonową lub styropianową podstawkę.
ZjedzPięknie
Porady
- Ciasto najlepiej porcjować za pomocą łyżki do lodów. Unikajmy długiego formowania cake pops z biszkoptów i mascarpone dłońmi, ponieważ kulki będą się wtedy rozpuszczać pod wpływem ciepła naszego ciała. Jeśli często przyrządzamy ten deser bez pieczenia, przyda nam się specjalna, silikonowa forma.
- Gdzie kupić patyczki do cake pops? Bez problemu dostaniemy je w sklepach internetowych lub stacjonarnych z akcesoriami kuchennymi. Jeśli nie mamy specjalnych patyków do lizaków pod ręką, możemy nadziać nasze popsy z ciasta na kolorowe słomki do napojów.
- Miękkie kulki cake pops z 3 składników to bardzo prosty przepis, który można nieco zmodyfikować. Nie każdy lubi tłusty włoski serek. Jeśli chcemy przyrządzić ciasto na patyku bez mascarpone, zastąpmy je serkiem homogenizowanym. Weganie lub osoby nietolerujące laktozy mogą także użyć naturalnego, kremowego tofu.
- Ile dni wcześniej można zrobić lizaki z ciasta? Ten szybki deser bez pieczenia warto przygotować z wyprzedzeniem, jeśli szykujemy go na przykład na przyjęcie dla dzieci. Może stać w lodówce nawet przez 2 dni i nie straci na świeżości.
Możemy zakończyć poszukiwania najbardziej atrakcyjnego, szybkiego deseru bez pieczenia dla dzieci. Wystarczy mieć w zanadrzu przepis na cake pops. Lody lub tradycyjne lizaki mogą się schować. Bazą do kulek może być dowolny wypiek, który został nam po weekendzie i utracił już swoją puszystość i wilgotność – babka piaskowa, biszkopt, marmurek, ciasto czekoladowe lub muffinki marchewkowe. Jeśli nie mamy w zanadrzu żadnego placka lub babeczek własnej roboty, cake popsy możemy zrobić na bazie różnych ciasteczek, takich jak:
Lizaki z ciasta można ozdobić w bardzo prosty sposób. Wystarczy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i posypać dekoracjami cukierniczymi, na przykład w formie gwiazdek, kulek lub serduszek. Patyczek możemy dodatkowo przewiązać delikatną wstążką. Do ozdobienia cake pops przydadzą się również:
Słodkie kulki na patyku możemy również udekorować pokruszonym ciastem lub rozdrobnionymi biszkoptami i herbatnikami, których użyliśmy do stworzenia masy.