Gdy robi się chłodno, najlepszym pomysłem na obiad będzie rozgrzewająca zupa. Tę możecie zrobić z kilku łatwo dostępnych i tanich składników. Bez wydawania fortuny przygotujecie smaczny obiad dla całej rodziny. Przyda się wam pewien pomijany zwykle produkt, który często wyrzucamy - a przecież doskonale nadaje się w kuchni właśnie do gotowania zup. 

To mięso często ląduje w koszu

Składnik, o którym mowa, to korpus z kurczaka. Bywa traktowany jako „mięso drugiej kategorii” - niektórzy z korpusu przygotowują na przykład domową karmę dla psa albo kota. A jest to przecież pełnowartościowy produkt, który świetnie nadaje się do gotowania rosołu i wielu innych zup.

Choćby tej, na którą przepis znajdziecie poniżej. Poza korpusem będziecie potrzebowali jeszcze kilku warzyw korzeniowych, przecieru pomidorowy albo pomidorów z puszki oraz ryżu i przypraw. Za dosłownie kilka złotych z tych składników ugotujecie cały garnek zupy.

Przepis na tanią zupę na kurczaku

Składniki:

  • 1 korpus z kurczaka (bez mięsa, tzw. porcja rosołowa)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • biała część pora lub 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • pomidory z puszki
  • 200 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz 

Możecie oczywiście dodać różne inne warzywa, które macie pod ręką - na przykład kapustę, brokuł albo ziemniaki (można wtedy zrezygnować z ryżu). 

Przygotowanie:

  1. Włóżcie do garnka korpus z kurczaka i zalejcie mięso wodą. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie.
  2. W momencie, gdy woda w garnku zacznie się podgrzewać, obierzcie warzywa i pokrójcie je w kostkę. Podsmażcie je na maśle i dodajcie do garnka. Wrzućcie też pomidory z puszki (można je pokroić na mniejsze kawałki). 
  3. Zamieszajcie i gotujcie zupę na małym ogniu przez 40 minut pod przykryciem. 
  4. Po tym czasie wsypcie do garnka ryż i gotujcie jeszcze 10-15 minut, aż będzie miękki.
  5. Na koniec doprawcie zupę solą oraz pieprzem i zabielcie śmietaną. Smacznego!