Kurczak to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych produktów, jakie pojawiają się na naszych stołach. Często pieczemy go lub smażymy na szybki obiad, ale nie zawsze wychodzi tak miękki i delikatny, jakbyśmy tego chcieli. Aby osiągnąć taki efekt, wystarczy jednak zamarynować go w pewnym popularnym składniku. Spróbujcie sami, a będziecie zachwyceni. 

Jak marynować kurczaka przed pieczeniem?

Jak zrobić marynatę do kurczaka? Niezależnie od tego, jaki zestaw składników wybierzecie, warto trzymać się kilku podstawowych zasad. Po pierwsze, mięso najpierw trzeba porządnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Dopiero po takim przygotowaniu możemy zabierać się za dodawanie takich składników jak olej, przyprawy i zioła. Niektórzy dodają do tego zestawu również miód, musztardę czy imbir, aby mięso z kurczaka nabrało więcej smaku i aromatu.

Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzecie, najważniejsze jest to, aby dokładnie natrzeć nimi mięso i odstawić zamarynowanego kurczaka do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej nawet na całą noc. Tak przygotowany kurczak pieczony zachwyci smakiem i delikatną strukturą.

marynata do kurczaka

Źródło: Getty/iStock

Co dodać do marynaty? Przyda się popularny składnik z lodówki

Długie leżakowanie mięsa w przyprawach daje świetny efekt, ale podobnie działa marynowanie w mleku. Choć niektórym może się to wydawać dziwnym połączeniem, to nabiał świetnie wpływa na późniejszą konsystencję mięsa i dodaje mu wyjątkowej delikatności. Co więcej, w takiej marynacie możecie moczyć nie tylko udka czy skrzydełka, ale i nuggetsy, zanim jeszcze trafią do panierki. Zobaczcie, jak zamarynować kurczaka w mleku, a po spróbowaniu gotowego dania nie będziecie już piec drobiu w żaden inny sposób.

Przepis na marynatę do kurczaka

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka,
  • około 1 szklanki mleka,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie nacieramy je z każdej strony solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, po czym układamy wszystkie kawałki płasko obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na koniec zalewamy całość mlekiem, tak aby przykryło kurczaka i odstawiamy naczynie żaroodporne do lodówki na co najmniej godzinę.
  3. Po tym czasie naczynie żaroodporne przykrywamy z wierzchu folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 1-1,5 godziny (w zależności od tego, jak duże kawałki mięsa wybraliśmy).
  4. W połowie pieczenia warto ostrożnie przewrócić kurczaka na drugą stronę i lekko przemieszać marynatę, a pod na 15-20 minut przed końcem czasu zdjąć folię, aby mięso się zarumieniło.