Składniki na naleśniki z kaszy manny
- 250 ml mleka
- 55 g kaszy manny
- 1 jajko
- opcjonalnie: 1 laska wanilii i 1 gałązka mięty
- 10 g mąki pszennej
- 40 ml oleju kokosowego lub 30 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Jak zrobić naleśniki z kaszy manny?
Kroki przygotowania:
Krok 1:
Mleko wlewamy do miski, dosypujemy kaszę mannę, mieszamy ręcznie (drewnianą łyżką) lub mikserem, odstawiamy na 30 minut. Ten etap jest konieczny, inaczej naleśniki nie wyjdą.
Krok 2:
Potem dodajemy jajko i olej, a także opcjonalne składniki: ziarenka z 1 laski wanilii i posiekane listki mięty. Mieszamy ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem.
Krok 3:
Rozgrzewamy patelnię, nanosimy na nią niewielką ilością oleju. Wlewamy porcję ciasta (chochelką do nalewania zupy), zmniejszamy ogień. Każdy naleśnik z kaszy manny smażymy przez 2-3 minuty z jednej strony i nieco krócej z drugiej, aż będą rumiane. Przekręcamy je bardzo ostrożnie, są bardziej kruche niż te z mąki pszennej, mogą się połamać. Podajemy według uznania, z serem białym, jabłkami lub z wytrawnym farszem (wtedy raczej pomijamy dodatek wanilii).