Widzieliście już rabarbar w sklepach i na straganach? To znak, że trzeba zabrać się za przygotowanie z niego czegoś pysznego. Aby zamienić ten sezonowy składnik w coś pysznego i obłędnie prezentującego się na stole wystarczy tylko kilka podstawowych produktów z szafki i lodówki, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości.
Do czego można wykorzystać rabarbar?
Rabarbar to prawdziwy sezonowy skarb, dlatego warto wykorzystywać go w kuchni na różne sposoby. Nie będzie to trudne, bo przepisów z tym produktem w roli głównej jest całe mnóstwo. Najprostszym rozwiązaniem będzie orzeźwiający kompot z rabarbaru, jaki pamiętamy z wakacji u babci, ale świetnie smakuje również lemoniada rabarbarowa.
Miłośnicy deserów z pewnością pokochają natomiast banalnie prosty do zrobienia rabarbar pod kruszonką oraz szybkie w przygotowaniu ciasto francuskie z rabarbarem. Świetnym pomysłem na przetworzenie dużych ilości rabarbaru będą też kremowe lody rabarbarowe oraz wszelkiego rodzaju dżemy i musy do słoiczków na zimę. Te słodkości udają się każdemu i wymagają minimum pracy, jednak gdy spodziewacie się gości lub szykujecie imprezę, warto postawić na coś bardziej efektownego. W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem będzie kruche ciasto z rabarbarem na budyniowej masie. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku.
Źróło: Getty/iStock
Przepis na ciasto z rabarbarem
Składniki:
na ciasto kruche:
- 200 g zimnego masła,
- 4 żółtka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
na krem budyniowy:
- 750 ml mleka,
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 100 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżka masła.
na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej,
- 25 g cukru,
- 30 g zimnego masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Potem dodajemy żółtka, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części - jedną mniejszą, a drugą większą. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki, a większą chłodzimy w lodówce.
- Teraz zabieramy się za kruszonkę, czyli mieszamy mąkę, cukier, masło i cukier wanilinowy. Wszystko zagniatamy w dłoniach na sypką kruszonkę z dużymi grudkami i wkładamy całość do lodówki.
- Schłodzonym kruchym ciastem (większą częścią) wylepiamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy spód w 180 stopniach przez około 20 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. W garnku podgrzewamy pół litra mleka z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem. Resztę zimnego mleka dokładnie mieszamy z proszkami budyniowymi. Gdy masa w garnku się zagotuje, dolewamy do niego zimne mleko z budyniem i dokładnie mieszamy całość, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
- Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Następnie wyjmujemy upieczony spód i wykładamy na niego krem budyniowy. Na wierzchu wysypujemy rabarbar, a na to ścieramy na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Na koniec wysypujemy kruszonkę i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Gotowe ciasto z rabarbarem studzimy i dopiero potem kroimy na kawałki. Opcjonalnie można je posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Jak podać ciasto z rabarbarem?
Tak przygotowane ciasto z rabarbarem genialnie smakuje samo w sobie, jednak można je dodatkowo podać w towarzystwie przeróżnych dodatków, a wtedy już powstanie elegancki deser jak z cukierni. Jeśli więc chcecie, aby ciasto rabarbarowe było jeszcze smaczniejsze i piękniej prezentowało się na talerzykach, podajcie je z kleksem bitej śmietany lub gałką ulubionych lodów. Takie słodkie dodatki zbalansują lekko kwaśną nutkę rabarbaru, a ich kremowa konsystencja świetnie przełamie chrupiące ciasto.
Źródło: Youtube.com/@AnnieKa